RÓLUNK

Az Amerikai Magyar Orvosszövetség (HMAA) magyar származású orvosok és kutatók szervezete, amely az orvosi hagyomány megőrzése és támogatása céljából jött létre 1968-ban. A szövetség célja, hogy az Amerikában élő magyar származású orvosokat szakmai és baráti téren összetartsa. A floridai Sarasotát jelölték ki az éves találkozók székhelyéül, ahova a világ minden részéről számos magyar orvos érkezik. A HMAA minden évben támogatja a magyarországi orvostanhallgatókat azáltal, hogy a New York állambeli Buffaloi Egyetemen 3 hónapos szakmai cseregyakorlatot tölthetnek el. 


Az orvosszövetség 2007-ben döntött úgy, hogy megalakítja a Sarasota Alumni Club-ot (SAC), amelynek célja volt, hogy a sarasotai konferencián és a buffaloi cseregyakorlaton járt hallgatókat s orvosokat összetartsa. Az alakuló ülésre 2007 márciusában került sor a balatonfüredi Állami Szívkórház könyvtárában, ahol a HMAA-t Dr. Matolcsy Sándor (Boston, USA) képviselte. Az alakuló ülésen jelen volt Dr. Mikola István korábbi egészségügyi miniszter is. Az alakuló ülés házigazdája Prof. Dr. Veress Gábor, a balatonfüredi Állami Szívkórház igazgatója volt, aki javaslatot tett arra, hogy a megalakuló szervezet éves gyűléseit a Szívkórházban tartsa meg. A sikeres megalakulás után 2007 augusztusában került megrendezésre mintegy hetven fő részvételével az első éves konferencia Balatonfüreden, amelyen azóta évről évre egyre többen vesznek részt. A kongresszus célja, hogy összehozza azokat, akik már jártak a HMAA által szervezett hatodéves buffaloi cseregyakorlaton, továbbá fórumot biztosít a magyar orvosi egyetemeken ill. orvosok között a HMAA népszerűsítésére, továbbá megismerteti az orvosszövetség munkáját a kollégákkal egy Balaton parti kétnapos tudományos rendezvény keretein belül. A tudományos előadásokon kívül sport- és kulturális programok is színesítik a kongresszust.


2009-ben a SAC az anyaszervezet (HMAA) kérésére nevet változtatott, és HMAA Hungary Chapterként (a HMAA Magyarországi Tagozataként) folytatta tovább a munkáját Dr. Bodnár Eszter vezetésével. A balatonfüredi kongresszusok az egyesület további meghatározó eseményei maradtak, melyen számos híres orvos, szakember vett részt. A 2010-es konferencia igen nagy változást hozott: a rendezvényre már több mint százötven résztvevő jelentkezett, s egyre több amerikai vendég érkezett. A 2011-ben megrendezésre került kongresszust a Magyar Tüdőgyógyász Társaság, a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete, a RETURN Alumni Szervezet és a Magyar Egészségügyi Társaság is támogatta. A résztvevők és a beküldött előadások száma már csúcsot döntött: több mint kétszáz, hazai egyetemeken tanuló egészségtudományi hallgató közel 150 tudományos kutatás eredményét mutatta be magyar és angol nyelven. A meghívott előadók gyakran formabontó prezentációi, valamint a legkülönfélébb témában szervezett workshopok is színesítették a szakmai programot. Emellett gazdag társasági kikapcsolódást és ismerkedési lehetőséget is kínált a résztvevőknek a Füred2011: a finom és megérdemelt Borcsa-vacsora, a játékos kvízek, a gofriparty, no meg a hagyományos vízilabdameccs – mind izgatottan várt programok. A konferencia fő témája a dohányzás, illetve a dohányzás-prevenció volt. A Magyar Tüdőgyógyász Társaság külön szekcióban mutatta be társasága tevékenységét e témakörben. A 2012-es kongresszus hasonló érdeklődésre tartott számot, kiemelt témái a női kardiovaszkuláris betegségek megelőzése; életmód, egészség oktatás, egészséges öregedés, epigenetika; az agyi betegségek és radiológiai képalkotásuk; továbbá a vasanyagcsere volt. A kongresszusra soha nem látott számú díszvendég jött el: több mint húsz neves személyiség fogadta el a meghívást. 2007 óta a konferencia évente kerül megrendezésre, minden évben más kiemelt témával. A rendezvény több száz résztvevőt vonz évente. A szervezők köszönetüket fejezték ki a neves előadóknak, akik részvételükkel és előadásaikkal immáron egy évtizede emelik a kongresszus színvonalát és öregbítik a hírnevét. Hatalmas köszönet jár a fáradhatatlan szervezőcsapatnak a profi szervezésért, akik már hónapokkal a konferencia előtt időt és energiát nem kímélve nagyon aktív munkát végeznek. A legnagyobb köszönet a balatonfüredi Állami Szívkórház vezetőségét illeti, hogy 2007 óta folyamatosanbiztosítják a kongresszusnak az impozáns helyszínt.

elérhetőségeink

Postacím / Post address: 1124 Budapest, Fürj utca 14/d. 
Elnök / President: Prof. Dr. Koller Ákos 
Bank Account: Amerikai Magyar Orvosszövetség Magyarországi Tagozat Egyesület /AMOSZ MTE 
Account number / Számlaszám: 10700244-67327821-51100005.
Bank name: CIB Bank
IBAN: HU711070 0244 6732 7821 5110 0005, CIBHHUHB
Adószám: 18273744-1-43
E-mail: hungary@hmaa.org
Skype: hmaa_hungary
Facebook: facebook.com/HMAAHungaryChapter

Egyesületi információk

Amerikai Magyar Orvosszövetség Magyarországi Tagozat Egyesület
Alapszabály (pdf)
Közgyűlési meghívók, jegyzőkönyvek (pdf)
Egyesületi dokumentumok

Cseregyakorlatok

BUFFALOI CSEREGYAKORLAT
A Dent Neurológiai Intézet és a Roswell Park Rákkutató Intézet megállapodást kötött a négy orvostudományt oktató magyar egyetemmel, hogy 12 hetes gyakorlati betekintést nyújtsanak azoknak az orvostanhallgatóknak, akik 6. évesek  (a programra az 5. évben kell jelentkezni).

A rotációk évente négyszer kezdődnek, hozzávetőlegesen a következő év júliusában, szeptemberében és decemberében, valamint a következőt követő év márciusában. A pontos dátumokat a HMAA határozza meg év elején (röviddel az interjú után). Összesen 16 hallgató vehet részt (12 hallgató 4 hétenként).

A program célja a hallgatók, valamint a tapasztalatok és ismeretek cseréjének megkönnyítése az érintett orvosi egyetemek között. Ezzel a programmal a HMAA hozzájárul és széles körű orvosi ismereteket nyújt azoknak a fiatal magyar orvosoknak, akik belépnek a magyar egészségügyi rendszerbe.

Ezt a programot az AMERIKAI MAGYAR ORVOSSZÖVETSÉG, HMAA szponzorálja és irányítja (www.hmaa.org).

A hallgatók a következő választható rotációkat választhatják:
Belgyógyászat
Fejfájás 
Sebészeti onkológia
Endokrinológia
Orvosi onkológia
Ideggyógyászat
Gyermekgyógyászat-gyermekneurológia
Idegsebészet
Szülészeti és nőgyógyászat
Neuroradiológia / radiológia
Nőgyógyászat
Sebészet (GI-kolorektális, GI-lágyrész, melanoma, felső GI-hepatobiliaris, endokrin (pajzsmirigy), mellkasi/ tüdő)
Sugárterápia, onkológia
Dermatológiai onkológia

Finanszírozás:
A hallgatók várhatóan fedezik:

Oda-vissza repülőjegy
Egészségbiztosítás
Az orvosi felelősség / műhiba biztosítás (a HMAA koordinálásával) kb. 300-400 USD 3 hónapig
Étkezési költségek (egyes buffalo-i osztályok étkezési jegyeket biztosítanak a kórházban történő felhasználásra)
A programra befogadott hallgatók havi 300 USD összegben fizetnek lakásukhoz díjat (összesen 900 USD)
Pénzügyi támogatás pályázható::
Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány (PAIGEO): becsült 2050 USD támogatás (személyenként 3 hónapig a 2019-2020-as tanévi ösztöndíj alapján) mindazoknak a magyar * hallgatóknak, akik részt vesznek a Buffalo csereprogramban (nincs szükség további jelentkezésre) .
Campus Mundi
* mindazoknak a magyar hallgatóknak, akik részt vesznek a Buffalo csereprogramban és a Magyar Nyelv programból származnak

Ki pályázhat?
A programban mind a négy magyar orvosi egyetem hallgatói részt vehetnek. Azok az orvostanhallgatók, akik az 5. évfolyamon tanulnak, vagy azok, akik  szeptember elején tanulnak 6. évfolyamon, és azt tervezik, hogy hatodik évüket két egységben fogják elvégezni. A csereprogramra csak a HMAA Hungary Chapter tagjai jelentkezhetnek (az orvostanhallgatók számára a tagság ingyenes).

Határidő:
A jelentkezéseket minden év december 10-ig éjfélig (CET) kell elküldeni. Az ezen időpontnál később elküldött kérelmeket nem fogadjuk el. Csak online jelentkezéseket fogadunk el.
Követelmények (minden beolvasott vagy digitális dokumentumot e-mail mellékletként kell benyújtani):
Kitöltött jelentkezési lap
A dékán ajánlólevele (angol nyelven) - scannelt eredeti
Magyar és / vagy angol kreditátirat 1. évtől kezdve - scannelt eredeti
Nyilatkozat az orvostanhallgató státuszáról - scannelt eredeti
Önéletrajz (angol nyelven) - scannelt eredeti aláírva
Motivációs levél / szándéknyilatkozat (angol nyelven) - szkennelt eredeti aláírva
Útlevél méretű fotó - scannelt eredeti
A kérelemnek teljesnek kell lennie, különben automatikusan elutasításra kerül.

A személyes interjúra minden év februárjában kerül sor Budapesten.
Minden hallgatónak be kell nyújtania egy írásos EXIT INTERJÚT a Semmelweis Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Osztályára, a HMAA-hoz és a HMAA Magyarországi Tagozatnak a csereprogram befejezése után. Minden hallgatót arra bíztatunk, hogy vegyen részt a HMAA Magyarország Tagozat balatonfüredi kongresszusán.

Kérjük, kövesse a HMAA weboldalán (www.hmaa.org) található információkat, amelyeket folyamatosan frissítenek!

Hogyan kell benyújtani a jelentkezését?
Egy példányt kell elküldeni a következő címre:
Amanda McFayden: amcfayden@dentinstitute.com
Egy példányt kell elküldeni a következő címre:
Semmelweis Egyetem
Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága
1085 Budapest
Üllői u. 26.
P: +36 (1) 317-9079
F: +36 (1) 459-1559
Email: szlovak.judit@semmelweis-univ.hu
Egy példányt kell elküldeni a következő címre:
HMAA Magyarország Tagozat
hungary@hmaa.org

HOUSTONI CSEREGYAKORLAT
A Houstoni Methodist Kórház megállapodást kötött a négy orvostudományt oktató magyar egyetemmel, hogy 12 hetes gyakorlatot biztosít azoknak az orvostanhallgatóknak, akik 6. évben vannak (a programra az 5. évben kell jelentkezni).

A rotációk évente négyszer kezdődnek. A pontos dátumokat a HMAA határozza meg év elején (röviddel az interjú után). Összesen 12 hallgató vehet részt (12 hallgató 3 hét / hét).

A program célja az orvostanhallgatók cseréjének megkönnyítése, valamint a tapasztalatok és ismeretek bővítése az érintett orvosi egyetemek között. Ezzel a programmal a HMAA lehetővé teszi a hallgatók számára az orvosi ismeretek fejlesztését és a hosszú távú szakmai kapcsolatok kialakítását, ami elősegíti a jobb egészségügyi ellátást Magyarországon.

Ezt a programot az AMERIKAI MAGYAR ORVOSSZÖVETSÉG, HMAA szponzorálja és irányítja (www.hmaa.org).

VEZETŐSÉGI TAGOK

TANÁCSADÓ TESTÜLET

tISZTELETBELI TAGOK

DIÁK KAPCSOLATTARTÓKDEBRECENI EGYETEM